Muziektherapie

Hechting bij ouders en kind

Hechting is de eerste basis die een kind meekrijgt in zijn of haar leven en een eerste behoefte. De noodzaak van veiligheid, zorg, aandacht en liefde zijn hierin van levensbelang. 

Het is iets wonderlijks, een soort "magische" band die gemaakt wordt. Als een kindje gewenst is en de zwangerschap verloopt voorspoedig, groeit deze band vaak al. Als het kindje geboren is, gaat dit proces verder. Dit is alleen niet altijd zo vanzelfsprekend. Er zijn veel factoren die het moeilijk kunnen maken om deze band op te bouwen.

Complicaties.

Soms zijn er in de zwangerschap al complicaties. Dit kan zowel met het kind als met de moeder zijn, bijvoorbeeld door lichamelijke of geestelijke problemen. Ook tijdens de bevalling en daarna kunnen zich allerlei situaties voordoen, die het moeilijk maken om een band op te bouwen. Bijvoorbeeld als uw kind direct na de bevalling in de couveuse terecht komt, of als moeder last krijgt van een postnatale depressie. Het kan ook zijn dat u het gevoel heeft, dat u moeilijk contact kunt krijgen met uw kind. Uw kind huilt bijvoorbeeld veel of maakt geen oogcontact.

Muziektherapie en hechting.

Muziektherapie kan helpend zijn om deze hechting op gang te helpen of te verstevigen. U kunt hierbij denken aan:

  • Contact maken en/of herstellen van contact met uw kind
  • Angst en onzekerheid tegenover uw kind bespreekbaar maken en overwinnen
  • Wiegeliedjes maken en zingen of neuriën
  • Leren ontdekken en vertrouwd raken met de "taal" van uw kind
  • Gevoelens van machteloosheid en frustratie een plek geven

Wilt u meer informatie of onderzoeken of dit voor u en uw kind helpend kan zijn, neemt u dan gerust contact op.