BLOg
Hersenen

EMDR en muziektherapie

Muziektherapie en een EMDR behandeling kunnen goed samen gaan. EMDR wordt vaak gebruikt bij het behandelen van traumatische gebeurtenissen. 

Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden. De meest bekende is het volgen van handbewegingen van de therapeut, terwijl je naar moeilijke beelden en herinneringen kijkt. Er zijn mensen die de oogbewegingen heel naar vinden. Dan kan er gebruik worden gemaakt van piepjes die over de koptelefoon afwisselend links en rechts te horen zijn. Echter kunnen deze piepjes soms ook nare associaties geven. Lees hieronder de ervaring van Silvie (gefingeerd).

 

Bij mijn therapeut ging ik voor de eerste keer een EMDR sessie doen. Ik moest een traumatische beeld oproepen en daar naar kijken. Tegelijkertijd kreeg ik piepjes in een koptelefoon te horen, links en rechts om en om, die me af moesten leiden van het beeld.Ik merkte dat ik niet zo goed tegen deze piepjes kon. Ik werd er naar van en het was daarom lastig om de sessie vol te houden. Ik hield er een naar gevoel aan over en de dagen erna was ik ontregelt. Ik heb dit de week erna besproken met mijn therapeut. We kwamen op het idee dat ik misschien zelf een opname zou kunnen maken die voor mij wel fijn is.Ik heb dit voorgelegd aan jaimie en haar gevraagd of ze me kon helpen hiermee. We hebben samen wat ritmes gemaakt op verschillende instrumenten. Ik heb hieruit een instrument gekozen en een ritme gespeeld die jaimie dan opnam. Deze opname heeft ze in stereo gezet, zodat ik het ritme om en om hoor, links en rechts afwisselend op de koptelefoon. Ik kon hierin zelf de toonhoogtes, de snelheid en het ritme bepalen. Deze opname geeft mij veel meer rust en helderheid om mee te werken in een emdr sessie.

Silvie (gefingeerd)

Audio opname

Hieronder is de audio opname toegevoegd. Deze is het meest duidelijk te beluisteren met een koptelefoon. Dan hoor je het geluid verspringen van links naar rechts. Graag de audio opname niet gebruiken/verspreiden. Deze is eigendom van Silvie (met toestemming hier geplaatst).

 
gerelateerde BLOgs
Hersenen

Muziektherapie bij dwang gedachten

Controleren of het gas uit is, 1x, 2x, 3x, ja hij is uit. De koelkast dicht doen, 1x, 2x en 3x, ja, nu is het goed....

lees meer >>
Hersenen

Hersenfuncties in improvisatie

Improvisatie doet iets met onze hersenen. Er worden niet alleen delen geactiveerd, maar ook even stilgelegd. 

lees meer >>
nog meer BLOgs
Algemeen

Laat uw ja ja zijn en uw nee nee

Een zeer bekende uitdrukking en tekst uit de bijbel (jacobus 5.12). Op zich heel logisch, lieg niet en beloof geen dingen die je niet na kunt komen. Het lijkt heel eenvoudig eigenlijk, maar hoe zit dit eigenlijk als ik ja zeg en doe, maar nee voel?

lees meer >>
Muziektherapie

Muziektherapie als wasmiddel

Muziektherapie kan soms net zo werken als een wasmiddel. Soms kun je door muziek te maken, of samen te improviseren, werkelijk geen idee hebben wat voor effect dit heeft op je.

lees meer >>
Hechting

Max & Saar - deel 1

De eerste drie jaar van je leven zijn bepalend voor de rest van je leven. Daarin vindt de hechting plaats en als deze goed zit, dan komt het in de rest van je leven allemaal wat makkelijker aanwaaien.

lees meer >>
Emoties

Emoties en basis script

Onze emoties worden beïnvloed door de dingen die we in het leven hebben meegemaakt. Ook als we emoties bemerken bij anderen, reageren we hierop.

lees meer >>
Emoties

Emotioneel beschikbaar zijn, een koud kunstje?

Het feit dat we onderscheid maken tussen fysieke en emotionele beschikbaarheid, duidt er op dat er een verschil in is. Iemand kan fysiek of praktisch beschikbaar zijn, terwijl jij het idee hebt, dat de ander er niet helemaal bij is.

lees meer >>
Hechting

Ouder-kind hechting stimuleren door muziektherapie

Kan er door middel van muziektherapie een goede hechting tussen ouder en kind gestimuleerd of zelfs gecreeerd worden? In deze blog neem ik u mee op onderzoek. 

lees meer >>
Hechting

Max en Saar - deel 2

In deel 1 van hechting ging het over Max en Saar. Lees hier deel 2 over Saar.

lees meer >>
Hechting

Muziek en herstel van onveilige hechting

Een veilige basis kan in de volwassenheid opnieuw gecreëerd worden. Door het ontwikkelen van een nieuwe veilige relatie kunnen de emoties van vroeger en nu gevoeld worden (Wallin, 2010). Ze worden gekaderd en krijgen hierdoor betekenis.

lees meer >>
Trauma

Muziektherapie bij seksueel misbruik

“Seksueel misbruik heeft een enorme impact op het leven van mensen”. Dit is een standaardzin die geroepen wordt, maar wat is nou precies die impact en hoe kan muziektherapie helpen.

lees meer >>