BLOg
Muziektherapie

Muziektherapie als wasmiddel

Muziektherapie kan soms net zo werken als een wasmiddel. Soms kun je door muziek te maken, of samen te improviseren, werkelijk geen idee hebben wat voor effect dit heeft op je.

Je voelt er eigenlijk niet zoveel bijzonders bij. Het was misschien mooi of vreemd of verrassend, misschien zelfs een beetje saai. In de week die daarop volgt, merk je dat je gedachten uitgaan naar bepaalde onderwerpen. En opeens verbindt je dat aan de improvisatie die je gedaan hebt. De muziek is de voorwas geweest in je systeem. Zonder dat je gericht bezig bent geweest in de muziek met een bepaald thema, dus zonder dat je iets hebt "gedaan", is er iets losgeweekt (onbewust). Net als met de voorwas. Je zet het in een sopje, je laat het een dagje staan, even intrekken en hup de wasmachine in (bewustwording). Daar tolt het in het rond en na het programma te hebben gedraaid, weg vlek.Hoe is dit nou eigenlijk mogelijk? Hoe is die vlek in de voorwas gekomen? Hier zijn wel verschillende meningen en theorieën over.Er wordt vaak gesproken over de 'gelaagdheid' in de muziek. Kort door de bocht gezegd, als er muziek klinkt, zitten daar verschillende emotionele lagen in. Sommige muziek kan zowel vrolijk als droevig zijn. Er kan  in muziek tegelijk pijn en hoop doorklinken. Dat wij dit horen en voelen komt volgens mij, omdat deze emoties in de muziek weerklinken op onze eigen emoties. Het zet deze emoties als het ware in beweging. Het raakt ons, zeggen we vaak. Maar wat mij raakt in mijn "pijn", kan een ander raken in zijn "hoop". De gelaagdheid in de muziek dus. Maar dan nog een vraag die mij te binnen schiet. Waarom raakt dit mij en de ander? En waarom raakt dit aan op plekken waar we misschien wel helemaal geen woorden voor hebben, geen rationele verklaring of duidelijke aanleiding? Dit is waarschijnlijk omdat muziek over onze barriëres heen zo ons hart en misschien wel onze ziel raakt. Blijkbaar mag muziek toegang hebben tot ons hart, makkelijker dan woorden.  

De onderwerpen in mijn blog zijn mijn gedachtenspinsels over bepaalde onderwerpen. Reageren mag en wordt gewaardeerd!

gerelateerde BLOgs
Er zijn geen gerelateerde blogs
nog meer BLOgs
Algemeen

Laat uw ja ja zijn en uw nee nee

Een zeer bekende uitdrukking en tekst uit de bijbel (jacobus 5.12). Op zich heel logisch, lieg niet en beloof geen dingen die je niet na kunt komen. Het lijkt heel eenvoudig eigenlijk, maar hoe zit dit eigenlijk als ik ja zeg en doe, maar nee voel?

lees meer >>
Hersenen

Hersenfuncties in improvisatie

Improvisatie doet iets met onze hersenen. Er worden niet alleen delen geactiveerd, maar ook even stilgelegd. 

lees meer >>
Hechting

Max & Saar - deel 1

De eerste drie jaar van je leven zijn bepalend voor de rest van je leven. Daarin vindt de hechting plaats en als deze goed zit, dan komt het in de rest van je leven allemaal wat makkelijker aanwaaien.

lees meer >>
Emoties

Emoties en basis script

Onze emoties worden beïnvloed door de dingen die we in het leven hebben meegemaakt. Ook als we emoties bemerken bij anderen, reageren we hierop.

lees meer >>
Emoties

Emotioneel beschikbaar zijn, een koud kunstje?

Het feit dat we onderscheid maken tussen fysieke en emotionele beschikbaarheid, duidt er op dat er een verschil in is. Iemand kan fysiek of praktisch beschikbaar zijn, terwijl jij het idee hebt, dat de ander er niet helemaal bij is.

lees meer >>
Hechting

Ouder-kind hechting stimuleren door muziektherapie

Kan er door middel van muziektherapie een goede hechting tussen ouder en kind gestimuleerd of zelfs gecreeerd worden? In deze blog neem ik u mee op onderzoek. 

lees meer >>
Hechting

Max en Saar - deel 2

In deel 1 van hechting ging het over Max en Saar. Lees hier deel 2 over Saar.

lees meer >>
Hechting

Muziek en herstel van onveilige hechting

Een veilige basis kan in de volwassenheid opnieuw gecreëerd worden. Door het ontwikkelen van een nieuwe veilige relatie kunnen de emoties van vroeger en nu gevoeld worden (Wallin, 2010). Ze worden gekaderd en krijgen hierdoor betekenis.

lees meer >>
Hersenen

Muziektherapie bij dwang gedachten

Controleren of het gas uit is, 1x, 2x, 3x, ja hij is uit. De koelkast dicht doen, 1x, 2x en 3x, ja, nu is het goed....

lees meer >>
Trauma

Muziektherapie bij seksueel misbruik

“Seksueel misbruik heeft een enorme impact op het leven van mensen”. Dit is een standaardzin die geroepen wordt, maar wat is nou precies die impact en hoe kan muziektherapie helpen.

lees meer >>
Hersenen

EMDR en muziektherapie

Muziektherapie en een EMDR behandeling kunnen goed samen gaan. EMDR wordt vaak gebruikt bij het behandelen van traumatische gebeurtenissen.

lees meer >>