BLOg
Hersenen

Hersenfuncties in improvisatie

Improvisatie doet iets met onze hersenen. Er worden niet alleen delen geactiveerd, maar ook even stilgelegd. 

Ik heb een bijzonder filmpje gezien op ted.com over een onderzoek naar de hersenfuncties bij improvisatie van muziek. Het praatje gaat vrij snel, maar wat ik erg bijzonder vind, is dat tijdens het improviseren blijkbaar het deel van de hersenen wat bekend staat om de controle te houden, even wordt uitgeschakeld. Hierdoor kan creativiteit stromen en wordt dit niet belemmerd door de angst om fouten te maken. Hierdoor voel je je dus vrij om te kunnen experimenteren. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen, omdat het een proef is geweest, maar het bewijs is op weg.Als ik hier verder over nadenk, betekent het dan ook, wanneer wij geen fouten durven maken, we niet komen tot improvisatie? En natuurlijk meer boeiend, betekent dit, wanneer je werkt aan improvisatie, of werkt door middel van improvisatie (als therapeut), mensen in hun hersenen een proces op gang helpen waarbij ze leren hun 'controlecentrum" stil te krijgen, zodat creativiteit op gang kan komen? Wat een lange gedachte (zin). Waar wil ik eigenlijk naartoe? Mensen hebben regelmatig last van de angst om fouten te maken. Dit kan blokkerend werken, zowel op de creativiteit, alsook op het handelen in het dagelijks leven. We hebben hier prachtige woorden voor; perfectionisme, faalangst, onzekerheid enz. Misschien is dit wel een overactief hersengebied, wat gestimuleerd moet worden om vaker stil te zijn. Het zou natuurlijk prachtig zijn, dat we dit kunnen leren, door te improviseren.  Ik moet wel eerlijk bekennen dat dit in de praktijk al heel vaak gezien is. Weliswaar niet door topmusici, maar volgens mij maakt dit voor onze hersenen geen verschil. Tijdens improvisatie kom je je kritische zelf al heel snel tegen (of je nou een door de wol geverfde muzikant bent, of voor het eerst muziek maakt). Door vaker te improviseren en die "kritische zelf" steeds een beetje te weerleggen, wordt het makkelijker om minder kritisch te zijn naar jezelf. En vaak blijkt, dat je ineens niet meer zo'n last hebt van al die kritiek in je hoofd tijdens het improviseren. Bij nader (zelf)onderzoek blijkt ook dat je in het dagelijks leven minder kritisch bent (analoge procestheorie, komt binnenkort).Toch vind ik het prachtig dat dit, hoewel nog niet bewezen, zichtbaar is op een hersenscan. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar dit filmpje, klik dan  hier

De onderwerpen in mijn blog zijn mijn gedachtenspinsels over bepaalde onderwerpen. Reageren mag en wordt gewaardeerd!

gerelateerde BLOgs
Hersenen

EMDR en muziektherapie

Muziektherapie en een EMDR behandeling kunnen goed samen gaan. EMDR wordt vaak gebruikt bij het behandelen van traumatische gebeurtenissen.

lees meer >>
Hersenen

Muziektherapie bij dwang gedachten

Controleren of het gas uit is, 1x, 2x, 3x, ja hij is uit. De koelkast dicht doen, 1x, 2x en 3x, ja, nu is het goed....

lees meer >>
nog meer BLOgs
Algemeen

Laat uw ja ja zijn en uw nee nee

Een zeer bekende uitdrukking en tekst uit de bijbel (jacobus 5.12). Op zich heel logisch, lieg niet en beloof geen dingen die je niet na kunt komen. Het lijkt heel eenvoudig eigenlijk, maar hoe zit dit eigenlijk als ik ja zeg en doe, maar nee voel?

lees meer >>
Muziektherapie

Muziektherapie als wasmiddel

Muziektherapie kan soms net zo werken als een wasmiddel. Soms kun je door muziek te maken, of samen te improviseren, werkelijk geen idee hebben wat voor effect dit heeft op je.

lees meer >>
Hechting

Max & Saar - deel 1

De eerste drie jaar van je leven zijn bepalend voor de rest van je leven. Daarin vindt de hechting plaats en als deze goed zit, dan komt het in de rest van je leven allemaal wat makkelijker aanwaaien.

lees meer >>
Emoties

Emoties en basis script

Onze emoties worden beïnvloed door de dingen die we in het leven hebben meegemaakt. Ook als we emoties bemerken bij anderen, reageren we hierop.

lees meer >>
Emoties

Emotioneel beschikbaar zijn, een koud kunstje?

Het feit dat we onderscheid maken tussen fysieke en emotionele beschikbaarheid, duidt er op dat er een verschil in is. Iemand kan fysiek of praktisch beschikbaar zijn, terwijl jij het idee hebt, dat de ander er niet helemaal bij is.

lees meer >>
Hechting

Ouder-kind hechting stimuleren door muziektherapie

Kan er door middel van muziektherapie een goede hechting tussen ouder en kind gestimuleerd of zelfs gecreeerd worden? In deze blog neem ik u mee op onderzoek. 

lees meer >>
Hechting

Max en Saar - deel 2

In deel 1 van hechting ging het over Max en Saar. Lees hier deel 2 over Saar.

lees meer >>
Hechting

Muziek en herstel van onveilige hechting

Een veilige basis kan in de volwassenheid opnieuw gecreëerd worden. Door het ontwikkelen van een nieuwe veilige relatie kunnen de emoties van vroeger en nu gevoeld worden (Wallin, 2010). Ze worden gekaderd en krijgen hierdoor betekenis.

lees meer >>
Trauma

Muziektherapie bij seksueel misbruik

“Seksueel misbruik heeft een enorme impact op het leven van mensen”. Dit is een standaardzin die geroepen wordt, maar wat is nou precies die impact en hoe kan muziektherapie helpen.

lees meer >>